Rijangst (amaxofobie) is een overmatige angst om een voertuig te besturen…
Verkeersschool Kassem helpt jou hierbij!
Van de 7 miljoen Nederlandse rijbewijsbezitters zit de helft wel eens nerveus of angstig achter het stuur (kerncijfers personenvervoer, 2004).
In Nederland zijn er naar schatting tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen die lijden aan een vorm van rijangst, waarvan een half miljoen het autorijden helemaal vermijden.
Onzekerheid
Bij onzekerheid speelt de gedachte dat je nooit weet of je iets goed hebt gedaan of fout. Je aarzelt voortdurend en bent besluiteloos. Ook nadat je een besluit hebt genomen, ben je bezig om opnieuw voor jezelf een besluit te nemen.
In theorie weet je precies hoe het moet en kun je best goed besluiten nemen. In de praktijk valt dat tegen en ben je steeds bezig je besluit te heroverwegen.
Hierdoor wordt het behalen van het beoogde doel steeds complexer en kom je steeds meer in een onmogelijke situatie terecht.
Faalangst
Onzekerheid en faalangst liggen heel dicht bij elkaar. Bij faalangst is ook de mening/houding van de ‘ander’ heel belangrijk is.
- Wat vindt de ‘ander’ ervan?
- Doe ik het in zijn/haar ogen wel goed?
- Is de ‘ander’ tevreden of juist ontevreden?
Vooral de angst om negatief beoordeeld te worden speelt heel erg in je gedachten. Een goedbedoelde en positieve opmerking kan als negatief en zeer persoonlijk worden ervaren.
Hierdoor heb je kans dat je blokkeert en je prestaties zullen steeds meer afnemen, waardoor je in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Je voelt je verloren.
Rijangst
De angst om iets of iemand aan te rijden, of om aangereden te worden.
Vaak komt dit voort omdat in het verleden een (bijna) aanrijding heeft plaatsgevonden waarbij je zelf betrokken was of iemand in de naaste omgeving. De angst om in een soortgelijke situatie te belanden en de controle op dat moment te verliezen speelt heel erg in je gedachten.
Alleen al de gedachte dát iets zou kúnnen gebeuren, maakt je al angstig. Zodanig zelfs dat dit voor een deel je leven is gaan beheersen.
Als zo’n moment zich werkelijk voordoet, blokkeer je volledig en ben je niet meer in staat tot nadenken. Het ‘denken’ wordt op slot gezet, waardoor je vaak ook lichamelijk blokkeert.
Door de ‘angst’ voor de angst, kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Heb ik last van rijangst?
Doe de rijangst test!
- zie je op tegen autorijden?
- vermijd je drukte in het verkeer?
- ben je extreem voorzichtig in het verkeer?
- zit je gespannen achter het stuur?
- voel je je opgejaagd in het verkeer?
- Ik gebruik mijn auto zo min mogelijk?
- rijdt je liever alleen bekende routes?
- rijdt niet op de autosnelweg?
- ben je vaak moe na het autorijden?
- rijdt je het liefst met een vertrouwd iemand naast me?
Wanneer je een of meerdere stellingen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan heb je waarschijnlijk last van rijangst / faalangst.
Waarom onze aanpak werkt
Op het gebied van de ‘gewone’ rijopleiding zijn er heel veel rijscholen actief. Echter, voor die speciale groep mensen die moeite of angst hebben in een specifiek geval, lopen de ‘gewone’ rijscholen vast.
Vooral het gemis aan kennis om deze speciale groep te begeleiden ontbreekt het duidelijk. Verkeersschool Kassem bezit die kennis en ervaring om ook deze speciale groep op een deskundige wijze te begeleiden.
Meld je aan voor een gratis proefles
Wil je eerst kennismaken met Verkeersschool Kassem? Dan kun je gebruik maken van een vrijblijvende proefles (intake). Om je aan te melden kun je het onderstaand aanmeldformulier volledig invullen. Nadat we het aanmeldformulier ontvangen hebben, nemen we zo snel mogelijk contact met je op.